ИЗБОР ЗА ЖИВОТ ОТ ИЗВОРА НА ЖИВОТА

марихуана

Най-разпространеното наркотично вещество в света е марихуаната. Национална анкета в САЩ проведена пред 1997 година показва, че 42% от младежите преди постъпване в гимназията вече са опитвали марихуана а всеки 8-и младеж пуши редовно. Това е реален проблем на всяка страна. Наркотиците със сигурност унищожаван всеки, който се докосне до тях, дори стигат по-далеч; унищожават цели семейства. Унищожителната сила е толкова силно, че малко хора успяват да и се противопоставят. В касацията по причиняване на вреди, биологични и социални, относно наркотиците, марихуаната стои на дъното, но нека се замислим по този въпрос. Причинява ли значителни вреди тя, така наречената "лека дрога". Ако въобще дрогата би трябвало да се квалифицира, като лека и тежка.
Вредна ли е тревата?
Причинява и зависимост?
Ще стана и наркоман ако от време на време пуша трева?
Това са въпросите, които най-често се задават по отношение на марихуаната. Но лошото е, че отговорът, който се шири из пространството е повече от неправилен. Въпросите са правилни, но отговорите, които се дава на улицата е всичко друго, но не и истината.
Марихуаната е наркотик, и като всеки наркотик доставя известно количество приятни усещания. Тук е мястото да спомена, че има и изключения. Става въпрос за хора, които са пробвали и това не им е харесало и до тук са били с пробването на наркотици. Но тава са много редки случаи. Именно поради това, че тревата предизвиква реакции в мозъка на човек и той след употребата и усеща приятни чувства, мнозина младежи не намират нищо лоша в това да пушат от време на време. Измамата тук е изкусно замаскирана от "безобидното удоволствие". Зависимостта при тази вид наркотик не идва така бързо и болезнено, както при хероина и кокаина и това води до фаталната заблуда, че няма нищо лоша да се пуши от време на време. Зависимостта при марихуаната настъпва по-бавно, но сигурно и не е лишена от физическа абстиненция, както се твърдеше до скара и както някои продължават да твърдят. След откриването на "канабиноидните" рецептори В1 и В2, стана ясно, че тревата предизвиква също физическа зависимост.
За да се приеме, че едно вещество вади до физическа зависимост е нужна и доказателства за това, че то е способно да въздейства по точна определен начин на определени рецептори, намиращи се в мезолимбичнатасистема на главния мозък, онова място, което се нарича още "зона на удоволствия и подкрепа". През 1991 година е открит СВ1 - канабиноидниярецептор а през 1993 година е открит и втория рецептор СВ2. Тези рецептори са в базалния ганглии и в молекулярния слой на малкия мозък а освен тава са намерени и в пирамидалната клетъчна структура нахипукампоса и в някои слоеве на мозъчното кора. Разпръснати рецептори са открити и в мозъчния ствол и в мазолестото тяло. Изследвани са промените, които настъпват при тези рецептори при повтаряща се употреба на канабиноиди-марихуана. Те дават неоспорими доказателства за развиването на толерасн - физическа зависимост, в резултат на която има физически абстинентни синдроми. Това се обяснява с клетъчните промени, които настъпват в рецепторите. Оказва се, че и при марихуаната, както при хероина има физическа зависимост. Но физическата зависимост не е толкава страшна в сравнение с психическата, която е причината за рецидиви след ремисия. При 99% от зависимите, които са в ремисия(спряли) причината да започнат отново е на психическа ниво. Затова може да се твърди, че психическата зависимост е много по опасно и завладяваща от физическата. А при марихуаната именно психическата зависимост е най-силно изразена. Тя не се усеща в началото и точно това е проблемът, защото тя се забелязва едва, когато е вече оформена и е много трудно да бъде овладяна. Тя става начин на живот.
Пушенето на трева става задължително, за да може зависимият човек да се чувства добре. В противен случай настъпва ужасна депресия, параноя, страх от всичко и навсякъде, неспокойство и силно разконцентрацияДе мотивация, апатия, липса на апетит, липса на интереси, липса на комуникации с други хора са симптомите, в които се изразяваабстиненцията. Изолация в един измислен, нереален свят е следствието от употребата на марихуаната. Тя става ключът към всяко удоволствие.Настъпва момент, в който без трева не може да се предизвика приятно усещане. Удоволствията доставяни по естествен начин губят своята ефективност.
Вдига се много шум, че марихуаната може да има лечебно въздействие приглаукома и след химиотерапия при болни от рак. Един американски институт потвърди, че има известна доза истина в това. Но дали лекарите ще започнат да изписват цигари с марихуана?
Със сигурност не, защото макар и някои от 400-те химични елемента съдържащи се в марихуаната да се окажат полезни в определена ситуация, едва ли останалите унищожаващи химични елементи няма да окажат своето пагубно влияние върху тялото на човека. Д-р. Карлтър Търнър казва; -"да се пуши марихуана заради лечебните свойства е все едно да се яде мухлясълхляб заради пеницилинът."
Възможната лечебна поза и то при напреднали стадии на болни от рак е единствено и само едно неразумно, нелогично и глупаво оправдание за евентуално пушене.
В университета в Харварт нарави изследване на две групи хора, на такива, които пушели трева и на такива, които не пушели. При теста за приспособимостта тези, които пушели не се справили. Друго изследване сочи, че в 2 цигари марихуана има вредни вещества, колкото в 20 цигари тютюн. И като допълнение на това също трябва да се отбележи, че употребяващите марихуана задържат дима много повече от пушачите на тютюн. Това увеличава разрушителната сила на вредните вещества ворганизма. В резултат на това имунните клетки на белите дробове са с 35% по-неспособни да се справят с бактерии в сравнение с пушештите тютюн. А колко по-унищожени бели дробове, кръвоносна система, сърце имат употребяващите марихуана от хората, които не пушат нищо?

В марихуаната се съдържат огромен брой вредни вещества. Веществототетрахидроканабина (ТХК), наркотик със сино въздействие върху психиката и още 60 други компонента, които влияят специфично върху психиката и поведението, както и огромен брой вещества дразнещи гърлото и белите дробове и респективно предизвикващи образуването на злокачествени клетки, което в последствие води до фатален изход.
Днес след специална обработка и селекция марихуаната съдържа 10 пъти повече ТХК от времето на седемдесетте години. Това се прави с цел по-голяма продажба.
Едно друго изследване доказва, че полоният попаднал върху листата на марихуаната и тютюна от замърсената атмосфера, при изгаряне се превръща в полонии 210, който освобождава радиоактивни алфа-частици директно в белите дробове. Така марихуаната е 100 пъти по канцерогеннаот лъчите на ренгеновите апарати и рискът от увеличаване на свободните радикали, които са основният причинител на злокачествени клетки значително расте.
Алкохолът, като водоразтворим напуска тялото след около час а ТХК, като мастно разтворим се задържа около месец и та в мастните тъкани, мозък, бели дробове, полови органи.
Не ни остава друго освен да отбележим, че твърдението, че тревата не е толкова опасна се превръща в един заблуждаващ много хора до сега мит. А митът не е нищо друго освен вярване, за което или има доказателства, че то не е вярно или няма доказателства, че то е вярно.
ВНИМАНИЕ: МАРИХУАНАТА УБИВА ! ! !

Уебсайт в alle.bg